Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2018 18:38 - Отношение
Автор: vanko57 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2018 16:13


   Просветлението е откритието, че няма нищо, което да търсиш. 
   Просветлението означава да осъзнаеш, че не трябва да ходиш никъде.
   Просветлението е разбирането, че това тук е всичко, че това, което е тук и сега е съвършено, че това е, което е
   Просветлението не е постижение, но разбиране, че няма нищо за постигане, че няма нужда да ходиш някъде. Ти вече си тук (в него) – и никога не си бил там. Никога не си бил далеч от тук. Бог никога не е отсъствал. Може би си забравил, това е всичко. Може би просто си заспал.
    Вероятно си се изгубил в многото си сънища, но ти си тук. Бог е най-дълбоката ти същност. Затова първо е важно да не мислиш за просветлението като за цел, понеже то не е. Не е нито цел, нито нещо, което можеш да пожелаеш. Ако го искаш, няма да го постигнеш. Чрез желаенето на хиляда и едно неща един ден ще разбереш, че всички желания са безсмислени. Всичките ти желания те водят до разочарование, всяко поредно искане отново те хвърля в пропастта. Това се случва от милиони години, но ти не спираш да се надяваш, не спираш да мислиш, че точно това поредно твое желание, което сега се ражда в теб, може би ще те отведе в рая.  
  Точно това желание ще ти донесе онова, за което си копнял, онова, което ще те удовлетвори. Отново и отново се заражда надежда. Просветлението е когато всяка надежда изчезне. Просветлението е изчезването на надеждата. Не се тревожи, като казвам, че просветлението е състояние на безнадеждност – това не е в негативен смисъл. Вече не се появява надежда, вече не се появяват желания. Бъдещето е изчезнало. Когато няма желания, няма нужда и от надежда. Платното на бъдещето се нуждае от желания. Ти рисуваш желанията си на платното на бъдещето – когато няма нищо, което да се нарисува, защо да се тревожиш излишно за платното? Просто го изхвърляш.
   Когато нямаш какво да нарисуваш защо ти е да се занимаваш с четка и бои? Те идват от миналото? Платното идва от бъдещето, а боите, четката и техниката на рисуване – от миналото. Когато няма да рисуваш ти изхвърляш платното, изхвърляш четката, ти изхвърляш боите и тогава изведнъж си тук и сега.  Този момент на съзнаване може да се случи по всяко време.
  Няма някакво специално време за него, няма някакво особено състояние, нито специфично място – може да се случи във всяка ситуация. Случвало се е във всяка ситуация. Всичко, което е необходимо, е един миг, в който няма никакви мисли, желания, надежди. В този единствен миг светкавицата…
    Навсякъде просветлените са казвали:
     "Това,  което е,  е постигането."  
     Аз съм                                                                                                                

ОШО





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vanko57
Категория: Лични дневници
Прочетен: 73641
Постинги: 38
Коментари: 7
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930